Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa z rukolą, burakiem i fasolą
Buraka dokładnie myjemy (nie obieramy) i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy, aby wystygł.
Filety śledziowe moczymy przez minimum 15 minut w zimnej wodzie. Osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paseczki. Wystudzonego buraka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy buraka oraz śledzie do miski. Dodajemy odsączoną z zalewy fasolę, pomidorki pokrojone w ćwiartki oraz rukolę.
Przygotowujemy sos: do małego słoiczka wlewamy oliwę i ocet winny, dodajemy musztardę oraz świeżo zmielony pieprz. Zakręcamy i potrząsamy energicznie, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Następnie dodajemy sos do sałatki i delikatnie mieszamy.
Filety śledziowe moczymy przez minimum 15 minut w zimnej wodzie. Osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paseczki. Wystudzonego buraka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy buraka oraz śledzie do miski. Dodajemy odsączoną z zalewy fasolę, pomidorki pokrojone w ćwiartki oraz rukolę.
Przygotowujemy sos: do małego słoiczka wlewamy oliwę i ocet winny, dodajemy musztardę oraz świeżo zmielony pieprz. Zakręcamy i potrząsamy energicznie, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Następnie dodajemy sos do sałatki i delikatnie mieszamy.