Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa z ćwikłą i gotowanymi warzywami
Płaty śledziowe mocze w ciepłej wodzie ok 2 godziny. Między czasie gotuję obrane warzywa oraz w osobnym naczyniu jajka. Warzywa muszą być lekko twarde. Jajka gotuję na twardo.
Kiedy warzywa będą zimne tre (każde osobno) na tarce o grubych oczkach. Jajka obieram i również trę na grubych oczkach.
Szalotkę obieram i kroję w kostkę. Ogórki konserwowe kroję w drobną kostkę. W osobnej miseczce łącze ze sobą wszystkie skladniki sosu. Ta sałatkę podaję w dwuch formach. Pierwsza w formie warstw.
Drugą wszystkie skladniki ze sobą łącze. Dziś podaje warstwowo. Na dno kłade pokrojone w gruba kostkę śledzie. Smaruję sosem.
Następnie kładę szalotkę i ogórek smaruję sosem. Następnie dodaje ziemniaki i marchewkę i polewam sosem. Na koniec posypuję tartym jajkiem.
Solę i posypuję pieprzem. Wkładam do lodowki na min 2godz przed podaniem.
Kiedy warzywa będą zimne tre (każde osobno) na tarce o grubych oczkach. Jajka obieram i również trę na grubych oczkach.
Szalotkę obieram i kroję w kostkę. Ogórki konserwowe kroję w drobną kostkę. W osobnej miseczce łącze ze sobą wszystkie skladniki sosu. Ta sałatkę podaję w dwuch formach. Pierwsza w formie warstw.
Drugą wszystkie skladniki ze sobą łącze. Dziś podaje warstwowo. Na dno kłade pokrojone w gruba kostkę śledzie. Smaruję sosem.
Następnie kładę szalotkę i ogórek smaruję sosem. Następnie dodaje ziemniaki i marchewkę i polewam sosem. Na koniec posypuję tartym jajkiem.
Solę i posypuję pieprzem. Wkładam do lodowki na min 2godz przed podaniem.