lilalo

lilalo

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Salatka slodko-kwasna

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Salatka z kapusty pekinskiej z rodzynkami oraz orzechami.

Salatka slodko-kwasna

Składniki:

Salatka slodko-kwasna

 

  • 9 orzechow wloskich
  • 2 lyzki spazonych rodzynek
  • 5 pomaranczy
  • 1 do 2 lyzek miodu plynnego
  • 1 kwaskowate jablko
  • 500gr bialej kapusty (najlepiej pekinskiej)
  • 2 banany
  • 1 lyzka orzechow piniowych lekko podsmazonych

 

Sposób przygotowania:

Salatka slodko-kwasna
Orzechy nalezy obrac i odrobine rozdrobnic.
Rodzynki zalac goraca woda i odlozyc az stana sie mieciutkie, nastepnie odsaczyc.
4 pomarancze wycisnac, nastpenie sok z nich polaczyc z miodem, w ten sposob powstala marynata.
Jablko pokroic w plasterki badz slupki i zamoczyc je w marynacie a nastepnie przelozyc do miski.
Kapuste pekinska drobno pokroic,dobrze wyplukac,osuszyc i rowniez wymieszac z marynata. Rodzynki wymieszac z jablkiem i kapusta. Banany pokroic w plasterki i dodac do reszty. Salatke wymieszac, odlozyc na ok. 15 minut. Ostatnia pomarancz, obrac, pokroic miazsz i dodac do salatki,oczechy wloskie i piniowe rowniez dodajemy na sam koniec, jeszcze raz mieszamy salatke. Zycze smacznego :-)