p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Sałatka szopska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka kuchni bułgarskiej i macedońskiej. Nazwa wywodzi się z tradycyjnej nazwy Szopi, którą określa się mieszkańców Sofii

Sałatka szopska Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka szopska

 

Sposób przygotowania:

Sałatka szopska
Pomidory kroimy w ćwiartki, ogórka kroimy w niewielkie kawałki, a paprykę w grubą kostkę (z papryki usuwając nasiona), cebulę kroimy w małą kostkę. Wszystko wsypujemy do miski, polewamy oliwą z oliwek, mieszamy, a z wierzchu posypujemy serem pokrojonym w kostkę, posypujemy pieprzem kolorowym do smaku. Możemy dodać szczyptę siekanej natki pietruszki, kilka oliwek. Przekładamy na talerzyk i podajemy z podgrzaną pitą.
Sałatka szopska
ogórka kroimy w niewielkie kawałki a cebulę w małą kostkę
Sałatka szopska
Pomidory kroimy w ćwiartki a czerwoną paprykę w kostkę
Sałatka szopska
polewamy oliwą z oliwek, mieszamy, a z wierzchu posypujemy serem pokrojonym w kostkę, posypujemy pieprzem kolorowym

Tagi:

sery ser