Sałatka warstwowa z brokułem, jajkiem i pomidorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czasami po obiedzie zostaje kawałek brokuła, gdy nikt nie ma na niego ochoty można go wykorzystać do sałatki.

Sałatka warstwowa z brokułem, jajkiem i pomidorem

Składniki:

Sałatka warstwowa z brokułem, jajkiem i pomidorem

 

  • 200 g ugotowanego brokuła
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duży pomidor
  • 4 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z brokułem, jajkiem i pomidorem
Ugotowanego brokuła kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy w dwóch niewielkich salaterkach lub pucharkach, wierzch każdej porcji smarujemy łyżką majonezu.

Jajka ścieramy na dużych oczkach tarki i wykładamy na brokuły. Ponownie smarujemy majonezem.

Z pomidora usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę, rozkładamy równomiernie na wierzchu sałatki. Podajemy od razu po przyrządzeniu.