Sposób przygotowania:
Sałatka warstwowa z brokułem
Brokuł dzielimy na różyczki i krótko parzymy we wrzątku, następnie studzimy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
Ze śmietany, majonezu, czosnku, bazylii, oregano i soli przygotowujemy sos czosnkowy. W szklanym naczyniu układamy warstwę różyczek brokuła i polewamy go sosem.
Następnie układamy ćwiartki jajek i również polewamy sosem, układamy kawałki pomidorów. Ponownie układamy różyczki brokuła i ponownie polewamy sosem.
Wykładamy pozostałe ćwiartki jajek i kawałki pomidorów. Wierzch obficie polewamy sosem.
Sałatkę odstawiamy na 15 minut, żeby składniki przegryzły się.
Ze śmietany, majonezu, czosnku, bazylii, oregano i soli przygotowujemy sos czosnkowy. W szklanym naczyniu układamy warstwę różyczek brokuła i polewamy go sosem.
Następnie układamy ćwiartki jajek i również polewamy sosem, układamy kawałki pomidorów. Ponownie układamy różyczki brokuła i ponownie polewamy sosem.
Wykładamy pozostałe ćwiartki jajek i kawałki pomidorów. Wierzch obficie polewamy sosem.
Sałatkę odstawiamy na 15 minut, żeby składniki przegryzły się.