Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1046]

Sałatka warzywna z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To smaczne połączenie tradycyjnej sałatki jarzynowej z tuńczykiem oraz sosem ketchupowo-majonezowym.

Sałatka warzywna z tuńczykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka warzywna z tuńczykiem

 

  • tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
  • marchewki 2-3 szt
  • ziemniaki 2 szt
  • jajka ugotowane na twardo 3 szt
  • kukurydza w puszce 1 puszka
  • ogórki konserwowe 3 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • majonez 1 łyżka
  • ketchup pikantny 1 łyżka
  • jogurt naturalny 1 łyżka
  • Pieprz czarny
  • przyprawa do sałatek
  • sól

Sposób przygotowania:

Sałatka warzywna z tuńczykiem
Przygotowujemy sos:

W miseczce mieszamy ketchup, majonez i jogurt naturalny.

Ziemniaki i marchewki obieramy. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do miękkości, około 15-20 minut, tak, aby się ugotowały, ale nie były rozgotowane. Marchewki można wyjąć kilka minut wcześniej.

Warzywa zostawiamy do przestygnięcia, a następnie kroimy w kostkę. Kroimy również jajka ugotowane na twardo. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ogórki. Tuńczyka również odsączamy dokładnie z zalewy i dodajemy do reszty składników. Dodajemy także pokrojoną w kostkę cebulę.

Mieszamy wszystkie składniki i przyprawiamy przyprawą do sałatek. Dodajemy sos i raz jeszcze wszystko mieszamy. Przed podaniem wstawiamy sałatkę do lodówki, aby wszystkie składniki się "przegryzły".

Smacznego.
Sałatka warzywna z tuńczykiem
Wymieszać składniki na sos i odstawić do lodówki
Sałatka warzywna z tuńczykiem
Marchewki i ziemniaki ugotować i pokroić w kostkę
Sałatka warzywna z tuńczykiem
Kukurydzę dokładnie odsączyć z zalewy, ogórki pokroić w kostkę
Sałatka warzywna z tuńczykiem
Dodać tuńczyka oraz pokrojoną w kostkę cebulę