Ryby morskie najlepsze do sałatek, to np. dorsz, makrela i tuńczyk. Do sałatki z wędzoną rybą warto dodać jajko, kiszoną kapustę lub ogórki konserwowe. Doskonałe smaki do ryb to również ser feta, makaron i kasza jaglana. Rybne sałatki to dobry pomysł na dietetyczną przekąskę w ciągu dnia. Dorsz przygotowany na parze w towarzystwie rukoli, świeżych pomidorów, sosu winegret i zielonej papryki to smaczna i sycąca propozycja dla wszystkich dbających o linię.

Sałatki z rybą nie należą do zbyt popularnych. A szkoda, bo ryby są bardzo cennym źródłem kwasów omega-3 oraz innych witamin i mikroelementów. Jakie ryby najczęściej wykorzystywane są w sałatkach? Na pewno do najpopularniejszych należą łosoś i tuńczyk. Obie prezentują się wspaniale w warstwowych sałatkach albo niedbale wymieszane z innymi dodatkami. Możemy wybierać pomiędzy rybami wędzonymi, smażonymi i surowymi. W przypadku tych ostatnich trzeba pamiętać, że szybko się psują.

Wśród rdzennie polskich przysmaków nie może zabraknąć sałatki ze śledziem. Ta pyszna ryba idealnie komponuje się z majonezem, jogurtem i burakami. Sałatka ta często gości na naszych stołach podczas rodzinnych świąt takich jak: urodziny, komunie czy chrzciny. Jeśli zależy Wam na tym, aby zaskoczyć gości, sięgnijcie po sprawdzone przepisy na torciki sałatkowe. To wielowarstwowe, kolorowe danie z dodatkiem ryby urozmaici każdą imprezę.

Ryby uwielbiają towarzystwo makaronów i ryżu. Sałatki z tymi dodatkami staną się idealnym daniem na obiad czy kolację. Nie należy też zapominać o serze, w szczególności pleśniowym. Podkreśli on smak ryb i doda wyrazisty akcent sałatce.

Jeśli nie macie pomysłu jak przyrządzić sałatkę z rybą, sięgnijcie po nasze sprawdzone przepisy!
Sałatka z makreli

Sałatka z makreli

Mięso makreli jest bogate w witaminę A i żelazo. Potrawy z tą pyszną rybą są szczególnie polecane osobom cierpiącym na niedobór tego pierwiastka. Wędzona makrela dobrze sprawdza się w sałatkach z dodatkiem kiszonego lub świeżego ogórka, jajek i cebuli. Makrela z piekarnika również znakomicie wkomponuje się w sałatkowe smaki. Szczególnie dobrze współgra z suszonymi pomidorami, fasolą czerwoną i majonezowo-jogurtowym dipem.

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa

Śledzie smakują świetnie zarówno w sałatkach na zimno, jak i na ciepło. Świeże, niesolone filety śledziowe doskonale nadają się do pieczenia i grillowania. Natomiast solone płaty śledziowe, marynowane matiasy lub rolmopsy najlepiej smakują na zimno jako sałatka śledziowa z buraczkami i ogórkami kiszonymi. Popularne sałatki śledziowe, warstwowe najsmaczniejsze są, gdy dodamy do nich cebulę, świeży tymianek, jajka, jabłka, fasolę czerwoną i kukurydzę.

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczyka i kapusty pekińskiej z jajkami, kukurydzą, zieloną częścią pora i fasolą to jeden z lepszych pomysłów na kulinarne wykorzystanie tej smacznej ryby. Najlepiej użyć tuńczyka z puszki w sosie własnym. Połączenie wszystkich składników delikatnym winegretem daje danie bardzo smaczne i jednocześnie dietetyczne. 

Sałatka z łososiem

Sałatka z łososiem

Sałatka z łososiem wędzonym, z dodatkiem rukoli i awokado świetnie smakuje z sosem winegret. Przekąski z łososiem w roli głównej doskonale komponują się z jajkami, makaronem oraz świeżymi ziołami. W sałatkach można również wykorzystać łososia grillowanego, pieczonego, gotowanego lub z puszki (np. w oleju).

Sałatka z paluszkami krabowymi

Sałatka z paluszkami krabowymi

Sałatka z paluszkami krabowymi nie jest tym samym, co sałatka z surimi. Surimi to mielone mięso ryb – dorsza lub mintaja z dodatkiem aromatu krabowego. Sałatka krabowa z makaronem ryżowym to wyśmienite i bardzo wykwintne danie.

Sałatka z ośmiornicy

Sałatka z ośmiornicy

Ośmiornica najczęściej dostępna jest w formie mrożonki. Kupując surowe mięso tego głowonoga, ważne jest, by sprawdzić jego świeżość. Zapach morskiej bryzy to gwarancja świeżości . Inną nieco inwazyjną metodą jest pociągnięcie za mackę, jeżeli się oderwie, oznacza to, że ośmiornica nie jest świeża i najprawdopodobniej była zamrażana. Ośmiorniczka dodawana do sałatki może być gotowana lub grillowana. Bardzo wygodne w tego typu potrawach są ośmiorniczki baby.

Sałatka z anchois

Sałatka z anchois

Anchois to określenie rybnych przetworów z sardeli europejskiej, np. pod postacią nadzienia lub filetów w słono-oliwnej marynacie. Anchois jest przysmakiem wyrazistym i bardzo charakterystycznym. Dodane do sałatki potrafi całkowicie zdominować pozostałe składniki, dlatego warto stosować je oszczędnie. Fileciki anchois, są najczęściej sprzedawane w puszkach lub niewielkich słoikach. W sałatce znakomicie sprawdzą się również oliwki nadziewane anchois. Warto pamiętać, by dodając mocno słone anchois do potraw uważać z solą.

Ostrobok

Ostrobok

Ostrobok jest morskim drapieżnikiem, który żyje w wodach Oceanu Atlantyckiego, Morza Czarnego i Morza Śródziemnego. Dostępne na rynku filety z ostroboka mają delikatne i smaczne mięso, które przed przygotowaniem warto przyprawić solą, pieprzem i koperkiem. Ciekawym pomysłem na obiad jest zupa z warzywami lub usmażenie ryby w tradycyjnej panierce (z mąki lub bułki tartej). Ostrobok jest również składnikiem sałatek i past. Można go także wędzić lub grillować.

Znaleźliśmy 2879 przepisów w kategorii Sałatka z rybą