Sposób przygotowania:
Sałatka z botwinką,jakiem i fetą
Botwinka płuczemy i kroimy drobno, buraczki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody i wrzucamy botwinkę, solimy i gotujemy około 1 minut do miękkości na wolnym ogniu. Można dodać kilka kropli soku z cytryny. Po ugotowaniu odcedzamy ją i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy ocet, oregano i doprawiamy solą i pieprzem. Sos można dodatkowo zmiksować blenderem, aby nie było grudek czosnku. Do miski wkładamy botwinkę, jajka, szynkę i pokruszony ser feta. Wszystkie składniki mieszamy z powstałym sosem. Sałatkę posypujemy ziarnami słonecznika. Ziarna można dodatkowo uprażyć na suchej patelni na złoto. Sałatkę dekorujemy świeżymi listkami botwinki i jajkiem, smacznego ;)
mysza75