Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Sałatka z gotowanej marchwi z kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo efektowna i smaczna sałatka z gotowanej marchwi,kukurydzy, kurczaka smażonego w gyrosie z dodatkiem kapusty pekińskiej i ogórków konserwowych.

Sałatka z gotowanej marchwi z kukurydzą

Składniki:

Sałatka z gotowanej marchwi z kukurydzą

na sałatkę:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżki oleju
  • 3 średnie marchewki
  • 1/2 puszka kukurydzy
  • 4 ogórki konserwowe

na sos:

  • 1/2 słoika majonezu
  • 4 łyżki pikantnego keczupu
  • 4 duże ząbki czosnku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z gotowanej marchwi z kukurydzą

Przygotowanie składników na sałatkę:

sałatka z gotowanej marchwi z kukurydzą
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę ,wymieszać z przyprawą gyros i usmażyć na oleju

Piersi z kurczaka umyć,osuszyć. Pokroić w kostkę, wymieszać w przyprawie gyros. Usmażyć na 2 łyżkach oleju na rozgrzanej patelni. Wystudzić.

Marchewkę umyć i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić, wystudzić, obrać. Zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Kukurydzę dobrze osączyć na sicie. Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy i pokroić w półplasterki.

Kapustę pekińską umyć ,osuszyć i drobno poszatkować.

Przygotowanie sosu :

Obrać czosnek. Zmiażdżyć go za pomocą praski. Wymieszać w miseczce z majonezem i keczupem. Doprawić do smaku solą.

Etap końcowy :

W szklanej salaterce na dnie układamy 1/2 poszatkowanej kapusty pekińskiej. Na kapustę wykładamy wystudzone mięso a na mięso pokrojone ogórki.

Wykładamy na warstwę z ogórkami 1/2 przygotowanego sosu. Na warstwie sosu układamy startą marchewkę,następnie kukurydzę. Kukurydzę smarujemy resztą przygotowanego sosu. na sam wierzch sałatki wykładamy resztę poszatkowanej kapusty pekińskiej.

Wkładamy do lodówki aby sałatka się "przegryzła".