Sposób przygotowania:
Sałatka z pieczonej papryki i fety
Paprykę opłukać, ułożyć w naczyniu do pieczenia, dodać do niej czosnek w łupinkach, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem 20-25 minut. Skórka powinna lekko zacząć się marszczyć.
Gorącą paprykę od razu wrzucić do foliowego woreczka, szczelnie go zamknąć i odłożyć aż przestygnie. Następnie zdjąć z papryki skórkę, usunąć gniazda nasienne i białe włókna, a miąższ pokroić w kostkę.
Upieczony czosnek obrać z łupinki, przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki sosu i dokładnie je wymieszać, sosem zalać przygotowaną paprykę.
Dodać oliwki, pokrojony w kostkę ser i porwane w palcach listki bazylii, ponownie delikatnie wymieszać.
Sałatkę podawać schłodzoną.
Gorącą paprykę od razu wrzucić do foliowego woreczka, szczelnie go zamknąć i odłożyć aż przestygnie. Następnie zdjąć z papryki skórkę, usunąć gniazda nasienne i białe włókna, a miąższ pokroić w kostkę.
Upieczony czosnek obrać z łupinki, przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki sosu i dokładnie je wymieszać, sosem zalać przygotowaną paprykę.
Dodać oliwki, pokrojony w kostkę ser i porwane w palcach listki bazylii, ponownie delikatnie wymieszać.
Sałatkę podawać schłodzoną.