edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Sałatka z pieczonej papryki i fety

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sałatkę przygotowałam na spotkaniu przy grillu. Świetnie pasowała do pieczonego kurczaka i karkówki. Paprykę można upiec i obrać dzień wcześniej, a później tylko połączyć składniki z sosem, co trwa dosłownie kilka chwil.

Sałatka z pieczonej papryki i fety

Składniki:

Sałatka z pieczonej papryki i fety

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczonej papryki i fety
Paprykę opłukać, ułożyć w naczyniu do pieczenia, dodać do niej czosnek w łupinkach, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem 20-25 minut. Skórka powinna lekko zacząć się marszczyć.

Gorącą paprykę od razu wrzucić do foliowego woreczka, szczelnie go zamknąć i odłożyć aż przestygnie. Następnie zdjąć z papryki skórkę, usunąć gniazda nasienne i białe włókna, a miąższ pokroić w kostkę.

Upieczony czosnek obrać z łupinki, przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki sosu i dokładnie je wymieszać, sosem zalać przygotowaną paprykę.

Dodać oliwki, pokrojony w kostkę ser i porwane w palcach listki bazylii, ponownie delikatnie wymieszać.

Sałatkę podawać schłodzoną.

Tagi:

sałatka