Sposób przygotowania:
Sałatka z gotowanej marchwi z kukurydząPrzygotowanie składników na sałatkę:
Piersi z kurczaka umyć,osuszyć. Pokroić w kostkę, wymieszać w przyprawie gyros. Usmażyć na 2 łyżkach oleju na rozgrzanej patelni. Wystudzić.
Marchewkę umyć i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić, wystudzić, obrać. Zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Kukurydzę dobrze osączyć na sicie. Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy i pokroić w półplasterki.
Kapustę pekińską umyć ,osuszyć i drobno poszatkować.
Przygotowanie sosu :
Obrać czosnek. Zmiażdżyć go za pomocą praski. Wymieszać w miseczce z majonezem i keczupem. Doprawić do smaku solą.
Etap końcowy :
W szklanej salaterce na dnie układamy 1/2 poszatkowanej kapusty pekińskiej. Na kapustę wykładamy wystudzone mięso a na mięso pokrojone ogórki.
Wykładamy na warstwę z ogórkami 1/2 przygotowanego sosu. Na warstwie sosu układamy startą marchewkę,następnie kukurydzę. Kukurydzę smarujemy resztą przygotowanego sosu. na sam wierzch sałatki wykładamy resztę poszatkowanej kapusty pekińskiej.
Wkładamy do lodówki aby sałatka się "przegryzła".