Sposób przygotowania:
Sałatka z melona i szynki szwarcwaldzkiej
Borówki opłukać, dokładnie osuszyć. Z melona usunąć gniazdo nasienne, okroić skórkę, a miąższ pokroić w kostkę. Plasterki szynki szwarcwaldzkiej podrzeć na mniejsze kawałki. Miętę opłukać, otrzepać z wody, listki posiekać.
Wszystkie składniki delikatnie wymieszać w salaterce, doprawiając świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Do małego słoiczka wlać około 2 łyżek oleju, dodać około 1-2 łyżeczki soku z cytryny (według gustu) oraz sól do smaku.
Słoiczek zakręcić i wstrząsać nim do uzyskania emulsji.
Sosem polać sałatkę tuż przed podaniem i jeszcze raz delikatnie ją zamieszać.
Wszystkie składniki delikatnie wymieszać w salaterce, doprawiając świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Do małego słoiczka wlać około 2 łyżek oleju, dodać około 1-2 łyżeczki soku z cytryny (według gustu) oraz sól do smaku.
Słoiczek zakręcić i wstrząsać nim do uzyskania emulsji.
Sosem polać sałatkę tuż przed podaniem i jeszcze raz delikatnie ją zamieszać.