Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1113]

Grillowana kukurydza z masłem, papryką i koperkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dzisiaj mam dla Was taką grillowaną kukurydzę. Do tej pory podawałam ugotowaną z wody z solą i masełkiem. Ale powiem Wam, że taka grillowana jest pyszna i pysznie pachnąca papryką, koperkiem i masełkiem. Można ją przygotować na obiad lub kolację.

Grillowana kukurydza z masłem, papryką i koperkiem

Składniki:

Grillowana kukurydza z masłem, papryką i koperkiem

Składniki:

  • 4 kolby kukurydzy
  • 1 łyżeczka cukru
  • gorąca woda
  • sól do smaku
  • papryka słodka mielona według uznania
  • masło 82% według uznania
  • koperek świeży dowolna ilość

Sposób przygotowania:

Grillowana kukurydza z masłem, papryką i koperkiem
1. Kukurydzę dokładnie obieramy i płuczemy, następnie zalewamy gorącą wodą, dodajemy cukier i gotujemy około 10 minut. Ważne żeby cała kukurydza była przykryta wodą.

2. Ugotowaną kukurydzę wyjmujemy i osączamy z wody, układamy na foli aluminiowej, oprószamy papryką i na każdą nakładamy po kawałeczku masła. Zawijamy. Następnie grillujemy około 15-20 minut. Pod koniec grillowania kukurydzę można położyć na chwilę bez foli na ruszcie będzie bardziej zrumieniona.

3. Koperek płuczemy, osuszamy i siekamy, na gorącą kukurydzę nakładamy jeszcze po porcji masła, oprószamy solą i posypujemy koperkiem. Podajemy od razu.

4. Smacznego życzę.