Sposób przygotowania:
Sałatka z porami.
Pory dokładnie opłukać i odciąć wierzchołki zestarzałych zielonych łodyg.Przeciąć wzdłuż łodygi przez całość,i pokroić w pół krążki.Przełożyć do naczynia,posolić i odczekać ok 1godz.
W tym czasie ugotować na twardo jajka, i po wystudzeniu i obraniu z łupin, pokroić w małe słupki.Ogórki obrać ze skórki i pociąć wzdłuż w szerokie plastry,po czym pokroić w poprzek w małe słupki.Paprykę opłukać,wykroić gniazda nasienne,i pokroić w małe słupki.
Po godzinie dokładnie odcisnąć posolonego pora z wytworzonego soku i połączyć z pozostałymi składnikami.Wszystko razem wymieszać,dodać majonez,do smaku sól(nie przesolić),doprawić pieprzem i jeszcze raz wymieszać.Spróbować,by uzupełnić ewentualnie przyprawy.Gotowe.Smacznego.
W tym czasie ugotować na twardo jajka, i po wystudzeniu i obraniu z łupin, pokroić w małe słupki.Ogórki obrać ze skórki i pociąć wzdłuż w szerokie plastry,po czym pokroić w poprzek w małe słupki.Paprykę opłukać,wykroić gniazda nasienne,i pokroić w małe słupki.
Po godzinie dokładnie odcisnąć posolonego pora z wytworzonego soku i połączyć z pozostałymi składnikami.Wszystko razem wymieszać,dodać majonez,do smaku sól(nie przesolić),doprawić pieprzem i jeszcze raz wymieszać.Spróbować,by uzupełnić ewentualnie przyprawy.Gotowe.Smacznego.
Mysiunia