kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałatka z roszponką i bryndzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Świeża, wiosenna sałatka z wyrazistym smakiem bryndzy i orzechowym aromatem roszponki podkreślonym ziołowym winegretem.

Sałatka z roszponką i bryndzą

Składniki:

Sałatka z roszponką i bryndzą

 

  • dwie garści roszponki
  • bryndza lub ewentualnie feta
  • 4 rzodkiewki
  • winegret:
  • 2 łyżki oliwy extra vergin
  • łyżka octu winnego białego
  • łyżka wody
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • mielona gorczyca, kurkuma
  • sól ziołowa, biały pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z roszponką i bryndzą
Roszponkę myjemy, odsączamy i ugadamy na talerzu. Łyżeczka nabieramy bryndze i nakładamy na roszponkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy na ćwiartki (jeśli są duże każdą ćwiartkę przekrawamy jeszcze na pół). Składniki na sos dokładnie mieszamy tworząc emulsję którą polewamy sałatkę. Serwujemy do duszonych i pieczonych mięs i/lub grzanek.