Sposób przygotowania:
Sałatka z roszponką
Żółtko wymieszać dokładnie z sokiem z cytryny, octem, musztardą, sosem worcester, solą oraz pieprzem. Olej dodać po kropelce do sosu ubijając dressing trzepaczką lub mikserem. Dodać kwaśną śmietanę 30%, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w 8. Ogórek umyć, przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić na kawałki. Roszponkę dokładnie umyć. W głębokiej misce wymieszać ogórki oraz pomidory i zalać warzywa przygotowanym dressingiem. Talerzyki wyłożyć liśćmi sałaty. Do miski z sałatką dodać roszponkę i całość delikatnie wymieszać. Nałożyć sałatkę na talerze ze zwykłą sałatą, przybrać cząstkami jajka na twardo i posypać szczypiorkiem.