Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Sałatka z tuńczyka i ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To bardzo pożywna sałatka. Można ją zabrać jako lunch do pracy. Bardzo dobrze się sprawdza jako potrawa na kolacje.

Sałatka z tuńczyka i ryżu

Składniki:

Sałatka z tuńczyka i ryżu

 

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 3 - 4 sztuki ogórków konserwowych
  • szczypiorek cienki wg uznania
  • 3 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • 1 woreczek ryżu
  • pieprz czarny mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczyka i ryżu
Do tej sałatki przygotowałam tuńczyka w kawałkach w oleju z puszki, którego podzieliłam na mniejsze części. Potem włożyłam go do miski.

Ugotowałam na sypko ryż w woreczku z dodatkiem soli. Kiedy ryz był już chłodny, dodałam go do tuńczyka. Na sitku odsączyłam kukurydzę z zalewy i dodałam ją do reszty składników.

Pokroiłam ogórki konserwowe w mała kostkę, natomiast szczypiorek drobno.

Wszystkie składniki sałatki wymieszałam ze sobą. Sałatkę doprawiłam solą, pieprzem mielonym. Na końcu dodałam majonez i jeszcze dokładnie wymieszałam.

Smacznego !