gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Sałatka z brązowego ryżu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Tak naprawdę, sałatkę zrobiłam z ryżu brązowego który gotowałam i jadłam pierwszy raz. Dlatego taki ryż to jednak trzeba lubić.

Sałatka z brązowego ryżu

Składniki:

Sałatka z brązowego ryżu

 

  • ryż brązowy 20 dkg 2 woreczki
  • korniszony 3-4 szt
  • cebula biała 1 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • jabłka 2 szt
  • natka pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • majonez 2-3 łyżki
  • groszek konserwowy 1/2 puszki
  • 1/2 marchewki

Sposób przygotowania:

Sałatka z brązowego ryżu
Zagotować wodę osolić lekko włożyć dwa woreczki i gotować według przepisu na opakowaniu. Należy pamiętać że ryż brązowy gotuje się znacznie dłużej od białego.

Ugotowany ryż odsączamy wyjmujemy z woreczków i studzimy. Korniszony i cebule kroimy w kosteczkę. Groszek wylewamy na sitko i płuczemy odsączamy. 

Natkę pietruszki siekamy Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do zimnego ryżu dodajemy korniszony, cebulę, groszek, jabłka natkę pietruszki doprawiamy solą i pieprzem można wymieszać.

Następnie dodajemy majonez mieszamy jeżeli sałatka jest trochę za sucha to dodajemy jeszcze majonezu. Na górę sałatki ścieramy surową marchewkę i posypujemy groszkiem. Sałatkę odstawiamy aby smaki się przegryzły.

POLECAM!!!