Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 981]

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Sałatka ładnie wygląda w przezroczystej misce. Przed podaniem najlepiej wstawić ją do lodówki, aby składniki się "przegryzły".

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

 

  • ser żółty 15 dkg
  • ogórki konserwowe 3 szt
  • ciecierzyca konserwowa 1 puszka
  • kukurydza w puszce 1 puszka
  • cebula 1 szt
  • tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
  • jajka 3 szt
  • koperek 1 pęczęk
  • majonez 2 łyżki
  • musztarda 1 łyżeczka
  • śmietana 2 łyżki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą
W miseczce mieszamy majonez ze śmietaną i musztardą. Dodajemy pieprz, sól oraz posiekany koperek.

Przygotowujemy wszystkie składniki:

Ser żółty kroimy w paski, ogórki oraz cebulę w kostkę. Jajka gotujemy na twardo i również kroimy w kostkę. Na sitku odsączamy dokładnie z zalewy ciecierzycę i kukurydzę.

Układamy poszczególne składniki w szklanej, przezroczystej misce w następującej kolejności:

Ser żółty, ogórki, połowa sosu, kukurydza, cebula, tuńczyk, ciecierzyca, jajka. Wierzch smarujemy pozostałą częścią sosu.

Smacznego.
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą
Mieszamy majonez ze śmietaną oraz musztardą
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą
Ogórki kroimy w kostkę, ser żółty w paski
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą
Cebulę kroimy w kostkę i wykładamy na kukurydzę
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą
Na tuńczyka wykładamy odsączoną ciecierzycę