Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sałatka z wątróbką i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sałatka z dodatkiem smażonej wątróbki i świeżych truskawek.

Sałatka z wątróbką i truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z wątróbką i truskawkami

 

  • 1 wątróbka z kurczaka
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • przyprawa do kurczaka - wg uznania
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 garść roszponki
  • 5 pomidorków truskawkowych
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 10 małych dojrzałych truskawek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 4 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania:

Sałatka z wątróbką i truskawkami
Wątróbkę oczyścić, obtoczyć w mące, oprószyć solą, posypać przyprawą do kurczaka, usmażyć na oleju na rumiano z obu stron, przestudzić. Roszponkę ułożyć na półmisku. Wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na sałacie. Pomidorki przekroić na pół i również ułożyć na sałacie. Kukurydzę odsączyć, posypać nią sałatkę. Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na pół i ułożyć na sałatce. Całość oprószyć solą i pieprzem. Olej wymieszać z octem, cukrem i musztardą na gładki sos. Sosem polać sałatkę.
Sałatka z wątróbką i truskawkami
Obtoczona w mące wątróbka usmażona na rumiano na oleju.
Sałatka z wątróbką i truskawkami
Ułożona na półmisku roszponka z wątróbką i pomidorkami.
Sałatka z wątróbką i truskawkami
Sałatka posypana kukurydzą konserwową z pokrojonymi truskawkami.
Sałatka z wątróbką i truskawkami
Gładki sos przygotowany z octu balsamicznego oleju cukru i musztardy.