Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sałatka z wędzoną makrelą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Sałatka z wędzoną makrelą, to pyszny dodatek do pieczywa. Zamiast majonezu do sałatki można dodać jogurtu greckiego.

Sałatka z wędzoną makrelą

Składniki:

Sałatka z wędzoną makrelą

 

  • 30-40 dag wędzonej makreli
  • 4 jajka
  • 2 ogórki kiszone
  • 0,5 szklanki kukurydzy konserwowej
  • pęczek zielonego szczypioru
  • 2 łyżki majonezu light
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z wędzoną makrelą

ETAP 1:

Sałatka z wędzoną makrelą
Do miski włożyć oczyszczoną z ości i skóry rybę.

Makrelę obrać ze skóry i oczyścić z ości, podzielić na drobne kawałki.

ETAP 2:

Sałatka z wędzoną makrelą
Makrelę połączyć z posiakanymi jajkami i kiszonymi ogórkami.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Do mięsa z ryby dodać pokrojone w kostkę ogórki i jajka.

ETAP 3:

Sałatka z wędzoną makrelą
posiekany szczypior i kukurydzę połączyć z rybą.

Szczypior umyć, osuszyć i drobno posiekać. Osączoną z zalewy kukurydzę i szczypior dodać do miski z sałatką.

ETAP 4:

Sałatka z wędzoną makrelą
Do sałatki dodać majonez i przyprawy, dokładnie wymieszać.

Wszystkie przygotowane składniki sałatki połączyć z majonezem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Przykryć i odłożyć do lodówki na kilkanaście minut.