agi0911

agi0911

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Moja polska sałatka jarzynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tradycyjna sałatka, którą zawsze robię na tak uroczyste okazje jak Wielkanoc. Ta sałatka najlepiej smakuje z własnoręcznie zrobionym majonezem według receptury mojej babci.

Moja polska sałatka jarzynowa

Składniki:

Moja polska sałatka jarzynowa

 

  • 3 duże marchewki,
  • 1 mały seler,
  • 1 duży pasternak,
  • 1 kwaśne jabłko, puszka groszku konserwowego,
  • 3 średnie kiszone ogórki,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 200 g majonezu,
  • płaska łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Moja polska sałatka jarzynowa
Warzywa gotujemy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy kroimy w kostkę.

Ugotowane warzywa, jabłko, ogórki i cebulkę kroimy w kostkę. Dodajemy odsączony groszek zielony. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Majonez mieszamy z płaską łyżeczką musztardy, następnie polewamy sałatkę, mieszamy i wstawiamy do lodówki.