Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Sałatka z zapiekaną rybą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna sałatka ze smażoną w mące rybą w sosie pomidorowym z konserwowymi warzywami idealna do kolacji :)

Sałatka z zapiekaną rybą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka z zapiekaną rybą

 

  • filet z dowolnej ryby 1 kg
  • mąka kukurydziana 150 gram
  • przyprawa do ryb 1 opak.
  • papryka konserwowa słoik 900 ml
  • ogórki konserwowe słoik 900 ml
  • cebula biała 2 sztuki
  • cebula czerwona 2 sztuki

Sos

  • cukier 1/2 szklanki
  • olej 1 szklanka
  • ocet 4 łyżki
  • woda 1 szklanka
  • koncentrat pomidorowy 190 g
  • ketchup pikantny 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Sałatka z zapiekaną rybą
Odmrozić fileta rybnego i pokroić na mniejsze kawałki. Posypać przyprawą do ryb i odłożyć na kilka minut. Smażymy obtoczone w mące kukurydzianej. 

Słoiki 0,9 litra papryki i ogórków otwieramy a zawartość kroimy w kosteczkę. Cebule po obraniu kroimy w drobną kosteczkę. 

Wlewamy olej o wodę do garnka. Dodajemy resztę składników sosu i dokładnie mieszamy. Gotujemy chwilę. Układamy naprzemiennie wymieszane ze sobą pokrojone warzywa z rybą zaczynając i kończąc na warzywach. W połowie polewamy częścią gorącego sosu i na koniec resztą. Pozostawiamy do wystygnięcia i schłodzenia na kilka godzin w lodówce.
Sałatka z zapiekaną rybą
Rybę odmrozić i posypać przyprawą do ryb
Sałatka z zapiekaną rybą
Przygotować warzywa krojac je w kosteczkę
Sałatka z zapiekaną rybą
Przełożyć na przemian rybę i warzywa w sosie

Tagi:

sałatka ryba