Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Sałatka z brokułem fasolką szparagową, ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna sałatka z brokułem, fasolką szparagowa i ciecierzycą z sosem musztardowo miodowym posypane prażonym słonecznikiem.

Sałatka z brokułem fasolką szparagową, ciecierzycą

Składniki:

Sałatka z brokułem fasolką szparagową, ciecierzycą

Sałatka

Sos

  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • musztarda 1 łyżeczka
  • miód prawdziwy 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Sałatka z brokułem fasolką szparagową, ciecierzycą
Ciecierzycę namoczyć na kilka godzin, najlepiej na noc. Gotować około 1,3 godziny.

Podzielonego na różyczki brokuła ugotować razem z fasolką szparagową 7-10 minut w osolonej wodzie. Ugotowaną fasolkę przekrojoną na pół.

Do salaterki włożyć warzywa i dodać ugotowaną ciecierzycę. 

Dodać umyte, osuszone pokrojone w ósemki pomidory. Na patelni uprażyć ziarna słonecznika i posypać nim sałatkę. Dodać pokrojony w kostkę ser feta, posypać do smaku solą i pieprzem.

Przygotować sos poprzez wymieszanie wszystkich składników. Sałatkę podawać polaną sosem i schłodzoną.