misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Sałatka z zielonych pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszna sałatka z zielonych pomidorów idealny dodatek do obiadu. Doskonały sposób na zatrzymanie lata w słoiku.

Sałatka z zielonych pomidorów Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Sałatka z zielonych pomidorów

 

 

  • Zalewa:

 

  • 2 l wody
  • 1 szkl. cukru
  • 125 ml octu
  • 4 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Sałatka z zielonych pomidorów
Pomidory dokładnie myjemy wycinamy twardy środek i kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy i również kroimy w półplasterki. Pokrojone warzywa przekładamy do miski posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. Składniki zalewy zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.

Do każdego słoika dajemy po liściu laurowym, 2-3 angielskie ziela, 3-4 ziarenka czarnego pieprzu, łyżce oleju oraz szklankę zalewy. Z warzyw wylewamy wytworzony sok. Następnie ostrożnie przekładamy je do słoików dociskając, by usunąć powietrze. Uzupełniamy zalewę i dokładnie zakręcamy słoiki.

Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania się wody, po czym odwracamy do góry dnem do ostudzenia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Sałatka z zielonych pomidorów
Pomidory oraz cebulę kroimy w półplasterki
Sałatka z zielonych pomidorów
Pokrojone warzywa przekładamy do miski osypujemy solą
Sałatka z zielonych pomidorów
Zawartość miski dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny
Sałatka z zielonych pomidorów
Do słoików dajemy przyprawy oraz trochę zalewy
Sałatka z zielonych pomidorów
Do słoików dajemy odsączone z soku warzywa
Sałatka z zielonych pomidorów
Uzupełniamy zalewę
Sałatka z zielonych pomidorów
Pasteryzujemy przez 20 minut i odstawiamy do góry dnem do ostudzenia

Tagi:

pomidory