Sposób przygotowania:
Sałatka z zielonych pomidorów
Pomidory dokładnie myjemy wycinamy twardy środek i kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy i również kroimy w półplasterki. Pokrojone warzywa przekładamy do miski posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. Składniki zalewy zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Do każdego słoika dajemy po liściu laurowym, 2-3 angielskie ziela, 3-4 ziarenka czarnego pieprzu, łyżce oleju oraz szklankę zalewy. Z warzyw wylewamy wytworzony sok. Następnie ostrożnie przekładamy je do słoików dociskając, by usunąć powietrze. Uzupełniamy zalewę i dokładnie zakręcamy słoiki.
Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania się wody, po czym odwracamy do góry dnem do ostudzenia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Do każdego słoika dajemy po liściu laurowym, 2-3 angielskie ziela, 3-4 ziarenka czarnego pieprzu, łyżce oleju oraz szklankę zalewy. Z warzyw wylewamy wytworzony sok. Następnie ostrożnie przekładamy je do słoików dociskając, by usunąć powietrze. Uzupełniamy zalewę i dokładnie zakręcamy słoiki.
Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania się wody, po czym odwracamy do góry dnem do ostudzenia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.