Sposób przygotowania:
Mini pizzerinkiETAP 1:
Do miski przekładam drożdże dolewam 6 łyżek wody dodaję odrobinę mąki ( łyżka), cukier i mieszam, zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam, przykrywam ściereczką na 30 minut.
ETAP 2:
Po tym czasie do zaczynu przesiewam resztę mąki, dolewam wodę letnią, dodają sól, oliwę i ciasto wyrabiam mikserem aż będzie gładkie, albo ręką i łyżką drewnianą.
Odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Deskę podsypuje mąką, wykładam na nią ciasto i kroję na mniejsze kawałki.
ETAP 3:
Każdy rozciągam ręką na cienki placek, nie wałkuję. Można też rozciągnąć całe ciasto i wykrawać pucharkiem koła, ja tak zrobiłam, ale najczęściej formuję ręką.
ETAP 4:
Układam koła na desce podsypanej mąką, smaruję sosem pomidorowym. Piekarnik nagrzewam do temp 240 stopni blachy od piekarnika też nagrzewam i układam na gorącej blaszce pizzerinki. Jednorazowo piekę jedną blachę.
Wstawiam na 15 minut zmniejszam temp do 220 stopni i piekę 15 minut. Wyjmuję, posypuje serem, na to salami, plastry pokrojonych pieczarek, piórka cebuli, plaster pomidora, kawałek pomidora suszonego, oliwki, przyprawa do pizzy,plaster mozzarelli i zapiekam kolejne 10 minut.
Robiłam pizze zapiekane razem z farszem od razu ale nie lubię jak farsz jest potem wysuszony. Posypuję przed podaniem natką albo bazylią.
LauraLaura
mocsłodkości
ciasteczka
biedroneczki
robaczek
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki