SUPERPRZEPIS

Mini pizzerinki

  • 7
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 24
Mini pizzerinki

Domowe mini pizzerinki zapewniam że lepsze niż w pizzeri nie jednej. Zrobiły furorę wśród moich znajomych kiedy przygotowałam je na imprezę. Idealne jako przekąska nawet na zimno. Polecam bo są naprawdę dobre. Zrobiłam wersje z dużą ilością dodatków.

Składniki:

Mini pizzerinki

 

  • ciasto:

 

 

  • farsz:
  • 1 kulka mozzareli
  • 200g sera żółtego
  • 100 g salami
  • 8 pieczarek
  • 1/2 szklanki oliwek zielonych
  • 1 cebula czerwona
  • 10 pomidorów suszonych
  • 1 szklanka sosu pomidorowego lub ketchup
  • przyprawa do pizzy

Sposób przygotowania:

Mini pizzerinki

ETAP 1:

Mini pizzerinki
zaczyn zarobiony w misce wyrasta w ciepłym

Do miski przekładam drożdże dolewam 6 łyżek wody dodaję odrobinę mąki ( łyżka), cukier i mieszam, zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam, przykrywam ściereczką na 30 minut.

ETAP 2:

Mini pizzerinki
ciasto zarobione odstawione do wyrośnięcia

Po tym czasie do zaczynu przesiewam resztę mąki, dolewam wodę letnią, dodają sól, oliwę i ciasto wyrabiam mikserem aż będzie gładkie, albo ręką i łyżką drewnianą.

Odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Deskę podsypuje mąką, wykładam na nią ciasto i kroję na mniejsze kawałki.

ETAP 3:

Mini pizzerinki
ciasto podzielone na porcję i uformowane na mini pizzerinki

Każdy rozciągam ręką na cienki placek, nie wałkuję. Można też rozciągnąć całe ciasto i wykrawać pucharkiem koła, ja tak zrobiłam, ale najczęściej formuję ręką.

ETAP 4:

Mini pizzerinki
pizzerinki posmarowane sosem pomidorowym domowym

Układam koła na desce podsypanej mąką, smaruję sosem pomidorowym. Piekarnik nagrzewam do temp 240 stopni blachy od piekarnika też nagrzewam i układam na gorącej blaszce pizzerinki. Jednorazowo piekę jedną blachę.

Wstawiam na 15 minut zmniejszam temp do 220 stopni i piekę 15 minut. Wyjmuję, posypuje serem, na to salami, plastry pokrojonych pieczarek, piórka cebuli, plaster pomidora, kawałek pomidora suszonego, oliwki, przyprawa do pizzy,plaster mozzarelli i zapiekam kolejne 10 minut.

Robiłam pizze zapiekane razem z farszem od razu ale nie lubię jak farsz jest potem wysuszony. Posypuję przed podaniem natką albo bazylią.