Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Sałatka z żółtej fasolki szparagowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Fasolka szparagowa najczęściej gości na naszych stołach jako dodatek do drugiego dania. Dodatek kilku przypraw i polskiego oscypka tworzy intrygujące i smaczne połączenie

Sałatka z żółtej fasolki szparagowej

Składniki:

Sałatka z żółtej fasolki szparagowej

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z żółtej fasolki szparagowej
Fasolkę pozbawiamy końcówek i gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut ( fasolka ma być al dente). W misce przygotowujemy dressing łącząc posiekaną miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Oscypek kroimy w kostkę i dodajemy do miski z dressingiem. Ugotowaną fasolkę odcedzamy i wrzucamy do miski z sosem i oscypkiem i energicznie mieszamy aby sos dokładnie pokrył fasolkę, a oscypek pod wpływem ciepła delikatnie się rozpuścił. Fasolkę przekładamy na talerz i posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.