Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 414]

Fasola wielokwiatowa po turecku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do tej potrawy tradycyjnie używa się zielonej fasolki wielokwiatowej, ale równie dobrze sprawdzi się fasola księżniczka lub fasolka szparagowa.

Fasola wielokwiatowa po turecku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasola wielokwiatowa po turecku

 

  • 500 g. fasoli wielokwiatowej
  • tłuszcz do smażenia (oliwa)
  • 1 cebula (posiekać)
  • 2 ząbki czosnku (posiekać)
  • 1 płaska łyżeczka chili-pul biber (mielone)
  • 1 łyżka ostrego paprykakremu (öncü / 20 g.)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (20 g.)
  • 4 pomidory (około 250 g. / pokroić w kostkę)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 200 ml wody

Sposób przygotowania:

Fasola wielokwiatowa po turecku
🔘 Fasolę wielokwiatową umyć pod bieżącą wodą i pokroić lub połamać na kilku centymetrowe kawałki.

🔘 Najpierw w dużym żeliwnym garnku do pieczenia na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać chili-pul-biber, ostry paprykakrem i koncentrat pomidorowy.

🔘 Później całość zdeglasować pomidorami ( 4 duże lub 8 mniejszych ), doprawić solą i pieprzem, dodać fasolę wielokwiatową, wlać wodę i dobrze wszystko razem wymieszać. Później garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 20 - 25 minut, aż fasola będzie miękka. Fasola po turecku dobrze komponuje się z jogurtem i chlebem pita lub tak jak ja jadłem.
Fasola wielokwiatowa po turecku
Następnie garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 20 - 25 minut, aż fasola będzie miękka.
Fasola wielokwiatowa po turecku
Później całość zdeglasować pomidorami, doprawić solą, pieprzem i dodać fasolę wielokwiatową.
Fasola wielokwiatowa po turecku
Najpierw w dużym żeliwnym garnku do pieczenia na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek.
Fasola wielokwiatowa po turecku
Fasolę wielokwiatową umyć pod bieżącą wodą i pokroić lub połamać na kilku centymetrowe kawałki.