Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 761]

Sałatka z zupek chińskich -z kurczakiem i kapustą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sałatka jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Sprawdzi się przy każdej okazji. Z podanych proporcji składników wchodzi baaardzo duża miska!

Sałatka z zupek chińskich -z kurczakiem i kapustą

Składniki:

Sałatka z zupek chińskich -z kurczakiem i kapustą

 

  • 800g piersi z kurczaka (+ olej, słodka papryka w proszku, sól)
  • 2 zupki chińskie (z przyprawami i olejkami, jeśli są)
  • 1 kapusta pekińska (duża)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasolki (pominęłam; dodałam groszek)

Dodatkowo:

  • majonez
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z zupek chińskich -z kurczakiem i kapustą

Kurczak:

Sałatka z zupek chińskich -z kurczakiem i kapustą
Można użyć kurczaka pieczonego lub takiego z rosołu.

Piersi z kurczaka należy umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, a następnie oprószyć przyprawami i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Pozostałe składniki:

Sałatka z zupek chińskich -z kurczakiem i kapustą
Najlepiej użyć zupek o smaku krabowym, krewetkowym lub rosołu.

Kapustę pekińską należy pokroić na drobno, paprykę w kostkę, kukurydzę i fasolkę/groszek - odcedzić z zalewy, a zupki chińskie pokruszyć.

Sałatka:

Sałatka z zupek chińskich -z kurczakiem i kapustą
Makaron zmięknie pod wpływem majonezu, więc należy dodać go więcej.

Warzywa, kurczaka oraz makaron przyprawami i olejkami, jeśli są (z zupek) - umieścić w misce i wymieszać z majonezem.
Sałatkę opcjonalnie doprawić do smaku i schłodzić w lodówce.

(Makaron zrobi się miękki, ponieważ wchłonie majonez, dlatego nie powinno się go "żałować". Przed podaniem, jeżeli sałatka będzie zbyt "sucha" - należy ponownie dodać odrobinę majonezu.)