kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Sałatka ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka ziemniaczana to świetna alternatywa dla ziemniaków na ciepło, można ją podawać z mięsem jako obiad ale smaczna jest także jako samodzielne danie.

Sałatka ziemniaczana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka ziemniaczana

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 4 łyżki oleju
  • 5 ostrych cebulek (np. kartoflanka)
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka ziemniaczana
Cebulę obieramy i drobno kroimy, ja wybrałam pikantne cebuli tzw. "kartoflanki", które świetnie nadają się do tej potrawy. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach tak długo aż zmiękną. Ugotowane ziemniaki studzimy i obieramy ze skórki. Musztardę sarepską, musztardę francuską i olej łączymy w jednolity, gęsty sos. Ziemniaki kroimy na dość grube plastry, dodajemy do nich, pokrojoną cebulkę, sos, odrobinę soli i mieszamy. Do sałatki dodajemy posiekaną natkę pietruszki i ponownie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Podajemy na zimno jako dodatek do mięs lub jako samodzielną potrawę. SMACZNEGO!
Sałatka ziemniaczana
Cebulkę obieramy i drobno kroimy. Najlepiej nadaję się do tej potrawy pikantna cebulka kartoflanka.
Sałatka ziemniaczana
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy.
Sałatka ziemniaczana
Musztardę francuską, musztardę sarepską i olej mieszamy na jednolity sos.
Sałatka ziemniaczana
Ziemniaki kroimy w krążki i mieszamy z sosem, cebulką i pietruszką doprawiając wszystko solą.