Ziemniaki są bardzo popularnym i ciekawym składnikiem szczególnie w sałatkach. Można w nich wykorzystywać ziemniaki pieczone, gotowane, smażone w głębokim tłuszczu, w mundurkach lub przygotowane na parze. Popularna sałatka ze śledziem, to kompozycja łagodnych i ostrych smaków, które przenikając się wzajemnie tworzą doskonałą potrawę. Sałatka ziemniaczana idealnie pasuje do dań z grilla. Tu genialnie sprawdza się wersja z kiszonym ogórkiem lub tzw. kartofel salad, czyli popularna w Niemczech sałatka z ziemniakami, cebulą, rozmarynem, liściem laurowym, octem jabłkowym i musztardą. Ziemniaki, wbrew powszechnej opinii, nie tuczą, a dodatkowo zawierają sporo minerałów! Warzywa te są doskonałym źródłem węglowodanów, ponadto zawierają witaminę C, beta – karoten, fosfor i potas.
Wśród ziemniaków wyróżniane są trzy główne typy – ze względu na twardość i przeznaczenie – A, B i C. Najlepsze do sałatek są twarde ziemniaki, typu A. Dzięki temu, że zawierają małą ilość skrobi w trakcie obróbki termicznej zachowują zwartą strukturę i kształt, nie rozpadają się, dlatego można je kroić w plastry lub kostkę. Do ziemniaków typu A należą następujące odmiany: Accent, Albina, Cykada, Frezja, Vineta, Venezia, Denar oraz Lord.
Aby sprawdzić rodzaj ziemniaka, wystarczy przekroić go na pół i potrzeć o siebie obie połówki. Ziemniaki sałatkowe wytworzą w wyniku tarcia jedynie wodę, ziemniaki miękkie, mączyste – białą, lepką skrobię.
Popularne sałatki z dodatkiem ziemniaków przyrządzić można z kawałkami mięsa, ryby, świeżymi lub marynowanymi warzywami, serami, orzechami, a nawet z soczystymi owocami. By dodać ziemniakom wyrazistego smaku, można wzbogacić je o tymianek, oregano, majeranek, czosnek, czy słodką paprykę.
Pod spodem znajdziecie mnóstwo ciekawych przepisów na udaną ziemniaczaną sałatkę! Sprawdźcie nasze propozycję i zainspirujcie się kulinarnie!