lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Schab w winie pieczony

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jak karnawał to i musi być mięsko, bo jak tu inaczej, zagrycha musi być na imprezie. Myślę, że popieracie taką propozycję.

Schab w winie pieczony Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Schab w winie pieczony

Składniki :

  • schab 1.1.2 kg
  • śliwki suszone Kłos-Pol polecam bo mają przepyszne
  • sól,pieprz papryka czerwona mielona ostra
  • wino czerwone wytrawne 1 szklanka
  • czosnek 4 ząbki drobno pokrojony

Sposób przygotowania:

Schab w winie pieczony

Wykonanie:

Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Obcinamy nożem błonkę i rozbieramy schab ( powstanie rolada). Schab przygotowany, układamy śliwki suszone w rządku. Posypujemy solą, pieprzem, papryką mieloną czerwoną i drobno posiekanym czosnkiem.


Zwijamy roladę i wiążemy sznurkiem.


Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy wino i wkładamy parę śliwek suszonych. Wkładamy schab i do pieca.


Pieczemy półtorej godziny w 200 stopniach. Po godzinie schab przekładamy na drugą stronę i dopiekamy do końca. Smakuje na gorąco i na zimno.

Schab w winie pieczony
Schab myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym.Obcinamy nożem błonkę i rozbieramy schab
Schab w winie pieczony
Schab przygotowany, układamy śliwki suszone w rządku .
Schab w winie pieczony
Posypujemy solą,pieprzem,papryką mieloną czerwoną i drobno posiekanym czosnkiem.
Schab w winie pieczony
Zwijamy roladę i wiążemy sznurkiem. jak baleron .
Schab w winie pieczony
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy wino i wkładamy parę śliwek suszonych.