Sposób przygotowania:
Schab w winogronach i winie
Zrobić pastę przyprawową z 3 łyżek oleju , miodu ,pieprzu , szczypty soli. Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w lodówce na 12 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso .
W garnku o grubym dnie ( lub na patelni ) o grubym dnie rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na rumiano schab. Dorzucić pokrojoną cebulę , i zalać wodą tak by przykryła mięso. Dusić na średnim gazie aż schab będzie miękki a sos odparuje do objętości 2 szklanek.
Na patelni zrobić karmel z cukru i wrzucić winogrona - obsmażyć aż pokryją się karmelem .Wlać wino i zagotować . Wyjąć mięso i odłożyć na chwilę by odpoczęło przed krojeniem. Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito. Przecedzić do sosu wino z karmelem- odkładając winogrona . Zagotować . Doprawić sos do smaku papryką , przyprawa do zup i sosów . Jeśli ktoś chce może go zagęścić mąką lub dodać słodkiej śmietanki.
Podawać pokrojony w plastry - obkładając winogronami i polewając sosem .
W garnku o grubym dnie ( lub na patelni ) o grubym dnie rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na rumiano schab. Dorzucić pokrojoną cebulę , i zalać wodą tak by przykryła mięso. Dusić na średnim gazie aż schab będzie miękki a sos odparuje do objętości 2 szklanek.
Na patelni zrobić karmel z cukru i wrzucić winogrona - obsmażyć aż pokryją się karmelem .Wlać wino i zagotować . Wyjąć mięso i odłożyć na chwilę by odpoczęło przed krojeniem. Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito. Przecedzić do sosu wino z karmelem- odkładając winogrona . Zagotować . Doprawić sos do smaku papryką , przyprawa do zup i sosów . Jeśli ktoś chce może go zagęścić mąką lub dodać słodkiej śmietanki.
Podawać pokrojony w plastry - obkładając winogronami i polewając sosem .
msewka