Sposób przygotowania:
Schab pieczony w białym winie
Schab myjemy ,osuszamy i nacieramy sola, pieprzem, ziołami prowansalskimi ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokruszonymi liśćmi laurowymi – marynujemy minimum 2 godziny. Piekarnik nagrzewamy 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy zamarynowany schab z każdej strony aż ładnie się zarumieni. Obsmażony schab przekładamy do naczynia żaroodpornego podlewamy go winem. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i układamy na około schabu. To samo robimy z cebulą dymką, dodajemy również nieobrane ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Mięso przykrywamy dokładnie folią aluminiowa i pieczemy 45 minut. Po tym czasie ściągamy folię ze schabu i pieczemy go kolejne 45 minut. Po tym czasie mięso powinno być już upieczone, ale wszystko zależy od piekarnika, jeśli mamy obawy pieczemy mięso jeszcze 15020 minut dłużej. Upieczone mięso przekładamy na folię aluminiową zawijamy i odstawiamy na 15 minut. W czasie w którym mięso odpoczywa przygotowujemy sos. Upieczony czosnek wyciskamy do powstałego w czasie pieczenia sosu. Jabłka, czosnek i cebule i wino z pod schabu miksujemy na jednolita masę. Przelewamy na patelnie i odparowujemy około 5 minut. Do sosu dodajemy miód ( do smaku ) i łyżkę masła aby jeszcze zagęścić sos. Mięso kroimy na plastry, serwujemy z powstałym sosem, najlepiej komponuje się z ziemniaczanym puree ; )
smokii