A-g-n-i-e-s-z-k-a

A-g-n-i-e-s-z-k-a

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Schab ze śliwką skąpany w białym winie

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wykwintne danie na specjalne okazje. Smakuje wyśmienicie a swoim wyglądem zachwyca i zachęca do zjedzenia:)

Schab ze śliwką skąpany w białym winie

Składniki:

Schab ze śliwką skąpany w białym winie

 

  • 1 kg schabu bez kości w kawałku
  • 1 szklanka białego wina półsłodkiego lub półwytrawnego
  • przyprawa do pieczeni wieprzowej
  • pieprz czarny ziarnisty
  • sól
  • ziele angielskie
  • 1 torebka suszonych śliwek
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwką skąpany w białym winie
Schab myjemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy marynatę: wino rozlewamy do dwóch szklanek do połowy. Do pierwszej wsypujemy 3 łyżki przyprawy do pieczeni wieprzowej, 2 łyżeczki soli, łyżeczkę pieprzu ziarnistego i 3 ziarenka ziela angielskiego. Sporządzoną marynatą zalewamy schab i odstawiamy do lodówki na ok. 12 godz. Do drugiej szklanki z winem wrzucamy śliwki i również odstawiamy do lodówki. Po 12 godzinach wyciągamy mięsko i w środku rozcinamy nożem dziurę do której wkładamy śliwki wyjęte z szklanki z winem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok. 80 min. co jakiś czas polewając winem w którym moczyły się śliwki.