nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Schabowy w mącznym cieście.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Schabowy w nieco innej panierce niż jak to się tradycyjnie i często go podaje w bułce tartej.

Schabowy w mącznym cieście. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowy w mącznym cieście.

 

  • 2 dość grube plastry schabu
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • trochę wody
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • suszona nać pietruszki
  • cebula suszona
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • olej

Sposób przygotowania:

Schabowy w mącznym cieście.
Plastry mięsa rozbić tłuczkiem, a następnie oba kawałki schabu oprószyć z dwóch stron solą, pieprzem oraz suszoną pietruszką i cebulą. W miseczce rozmieszać widelcem mąkę i jajko z wodą dodając do nich przyprawę uniwersalną - powstanie w ten sposób ciasto do obtoczenia kotletów. Oba kotlety obtaczać w mączno - jajecznej masie i smażyć na patelni z dobrze rozgrzanym olejem na niedużym płomieniu z obu stron.
Schabowy w mącznym cieście.
Rozbite tłuczkiem dwa dość grube plastry,kawałki schabu.
Schabowy w mącznym cieście.
Kawałki schabu oprószone i natarte z obu stron przyprawami.
Schabowy w mącznym cieście.
Obtaczanie przyprawionego mięsa w mączno-jajecznej masie z dodatkiem wody i uniwersalnej przyprawy.
Schabowy w mącznym cieście.
Kotlety w mącznym cieście podczas smażenia ich na dobrze rozgrzanym oleju.