mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Serowe koszyczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Takie koszyczki można napełnić dowolną sałatką, byle nie za bardzo soczystą, aby nie rozpuścić koszyczków

Serowe koszyczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowe koszyczki

 

  • 200 g sera żółtego
  • patelnia teflonowa
  • łopatka drewniana
  • papier do pieczenia
  • miseczka

Sposób przygotowania:

Serowe koszyczki
Ser żółty (ja używam np. gouda czy edamski) ścieram na tarce na średnich oczkach. Powinny wyjść wiórki podobne do startego parmezanu. Utarty ser dzielę na trzy części. Patelnię teflonową rozgrzewam bez tłuszczu na średnim ogniu. Wsypuję na nią cienką warstwę jednej trzeciej startego sera. Smażę całość aż ser się roztopi i zacznie się lekko rumienić. Wtedy za pomocą drewnianej łopatki przewracam serową skorupkę na drugą stronę i dosmażam jeszcze chwilę. Po czym przenoszę łopatką warstwę sera na miseczkę. Przykrywam papierem do pieczenia i formuję kształt koszyczka. Chwilę trzymam i zdejmuję gotowy koszyczek z naczynia.
Serowe koszyczki
Ser żółty ścieram na tarce na średnich oczkach
Serowe koszyczki
Starty ser żółty dzielę na trzy równe porcje
Serowe koszyczki
Na rozgrzanej patelni smażę cienkie skorupki serowe
Serowe koszyczki
Usmażoną warstwę sera przekładam na naczynko

Tagi:

sery ser