Sposób przygotowania:
Śliwki duszone w wiśniówce z serkiem i chałwą
Zaczynamy od najtrudniejszego etapu, czyli od rozpuszczenia cukru na najmniejszym ogniu, aż nabierze złotej barwy. Kiedy to nastąpi zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy wiśniówkę, wrzucamy śliwki i wstawiamy na średni ogień, dusimy z przyprawami korzennymi przez 10-15 minut, aż owoce zmiękną i rozpadną się częściowo. Ostudzić. Chałwę rozdrabniamy widelcem i mieszamy z serkiem, dodajemy soku z cytryny. Można dać mniej lub więcej, ale krem powinien być kwaśny. Na dno każdego pucharka nakładamy śliwki, na nie warstwa pokruszonych herbatników, a na nie krem z chałwy i serka. Całość ozdabiamy herbatnikiem i miętą. Smacznego ;)
kołczu
k.tyczynski
kołczu napisał(a):