SUPERPRZEPIS

Śliwki duszone w wiśniówce z serkiem i chałwą

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Śliwki duszone w wiśniówce z serkiem i chałwą Więcej zdjęć (5)

Pyszny deser inspirowany potrawą podaną na warsztatach kulinarnych w Akademii Smaku Siemens.

Składniki:

Śliwki duszone w wiśniówce z serkiem i chałwą

 

Sposób przygotowania:

Śliwki duszone w wiśniówce z serkiem i chałwą
Zaczynamy od najtrudniejszego etapu, czyli od rozpuszczenia cukru na najmniejszym ogniu, aż nabierze złotej barwy. Kiedy to nastąpi zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy wiśniówkę, wrzucamy śliwki i wstawiamy na średni ogień, dusimy z przyprawami korzennymi przez 10-15 minut, aż owoce zmiękną i rozpadną się częściowo. Ostudzić. Chałwę rozdrabniamy widelcem i mieszamy z serkiem, dodajemy soku z cytryny. Można dać mniej lub więcej, ale krem powinien być kwaśny. Na dno każdego pucharka nakładamy śliwki, na nie warstwa pokruszonych herbatników, a na nie krem z chałwy i serka. Całość ozdabiamy herbatnikiem i miętą. Smacznego ;)
Śliwki duszone w wiśniówce z serkiem i chałwą
Rozpuszczamy cukier na bardzo małym ogniu.
Śliwki duszone w wiśniówce z serkiem i chałwą
Dodajemy śliwki i wiśniówkę, ale garnek wcześniej musimy zdjąć z ognia, żeby alkohol się przypadkowo nie zapalił.
Śliwki duszone w wiśniówce z serkiem i chałwą
Wstawiamy na średni ogień i dodajemy korzenne przyprawy.
Śliwki duszone w wiśniówce z serkiem i chałwą
Chałwę mieszamy z serkiem i sokiem z cytryny.

Tagi:

śliwki