Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Śliwki węgierki w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Śliwki w cieście są smaczne i szybkie do zrobienia

Śliwki węgierki w cieście

Składniki:

Śliwki węgierki w cieście

 

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki wina białego wytrawnego,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 8 jajek,
  • 50 dag śliwek węgierek,
  • olej do smażenia,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • cukier puder do posypania

 

 

 

Sposób przygotowania:

Śliwki węgierki w cieście
Do ciepłego wina wsypać przesianą mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, zmiksować, przestudzić. Następnie dodać żółtka i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Śliwki umyć osuszyć w papierowym ręczniku, wypestkować. Każdą śliwkę zamoczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Usmażone posypać cukrem pudrem