Sposób przygotowania:
ŚLIWKI ZAPIEKANE Z BUDYNIEM I KRUSZONKĄ
Do małego garnka wlewamy połowę mleka (ewentualnie z masłem), zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Pozostałą cześć mleka mieszamy dokładnie z budyniem i cukrem, wlewamy do garnka, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje i pojawią się bąbelki, przekładamy budyń do czterech kokilek do zapiekania.
Na budyniu układamy śliwki bez pestek pokrojone na kawałki.
Z mąki, masła, cynamonu i cukru zagniatamy kruszonkę (można użyć malaksera miksując pulsacyjnie), posypujemy śliwki, wstawiamy kokilki do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, i pieczemy przez około 20 – 25 minut do zrumienienia kruszonki. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 5 minut i podajemy. Smacznego 🙂
500 ml mleka
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
20 g masła (opcjonalnie)
250 – 300 g śliwek
(kruszonka)
100 g maki pszennej
70 g zimnego masła w małych kawałkach
30 g drobnego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Na budyniu układamy śliwki bez pestek pokrojone na kawałki.
Z mąki, masła, cynamonu i cukru zagniatamy kruszonkę (można użyć malaksera miksując pulsacyjnie), posypujemy śliwki, wstawiamy kokilki do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, i pieczemy przez około 20 – 25 minut do zrumienienia kruszonki. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 5 minut i podajemy. Smacznego 🙂
500 ml mleka
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
20 g masła (opcjonalnie)
250 – 300 g śliwek
(kruszonka)
100 g maki pszennej
70 g zimnego masła w małych kawałkach
30 g drobnego cukru
1 łyżeczka cynamonu