Magdalena KB

Magdalena KB

Kuchcik
[Przepisów: 2]

ŚLIWKI ZAPIEKANE Z BUDYNIEM I KRUSZONKĄ

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kremowy budyń, słodkie śliwki i chrupiąca cynamonowa kruszonka to genialny pomysł na szybki i pyszny deser. Idealny na jesień, ale można go przygotować o każdej porze roku używając w razie potrzeby mrożonych śliwek. Bardzo lubię śliwki pod kruszonką,

ŚLIWKI ZAPIEKANE Z BUDYNIEM I KRUSZONKĄ

Składniki:

ŚLIWKI ZAPIEKANE Z BUDYNIEM I KRUSZONKĄ

 

  • budyń mleko śliwki mąka masło cynamon

Sposób przygotowania:

ŚLIWKI ZAPIEKANE Z BUDYNIEM I KRUSZONKĄ
Do małego garnka wlewamy połowę mleka (ewentualnie z masłem), zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Pozostałą cześć mleka mieszamy dokładnie z budyniem i cukrem, wlewamy do garnka, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje i pojawią się bąbelki, przekładamy budyń do czterech kokilek do zapiekania.
Na budyniu układamy śliwki bez pestek pokrojone na kawałki.
Z mąki, masła, cynamonu i cukru zagniatamy kruszonkę (można użyć malaksera miksując pulsacyjnie), posypujemy śliwki, wstawiamy kokilki do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, i pieczemy przez około 20 – 25 minut do zrumienienia kruszonki. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 5 minut i podajemy. Smacznego 🙂
500 ml mleka
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
20 g masła (opcjonalnie)
250 – 300 g śliwek
(kruszonka)
100 g maki pszennej
70 g zimnego masła w małych kawałkach
30 g drobnego cukru
1 łyżeczka cynamonu