Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 413]

Soczyste ciasto daktylowo - orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam to połączenie soczystych, słodkich daktyli, smaku orzechów laskowych oraz nutki cynamonu - w połączeniu z czekoladą każdy kawałek jest absolutnym marzeniem

Soczyste ciasto daktylowo - orzechowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Soczyste ciasto daktylowo - orzechowe

 

  • kwadratowa forma (średnica 20 x 20 cm)
  • papier do pieczenia (do wyłożenia formy)
  • orzechy laskowe (posiekać / do posypania)
  • czekolada (kakao 90 % / roztopić)

 

Sposób przygotowania:

Soczyste ciasto daktylowo - orzechowe
🔘 Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach i daktyle wydrylować. Na średnim ogniu podgrzać mleko roślinne, aż zacznie wrzeć, następnie gorącym mlekiem zalać daktyle i figi i odstawić na 10 minut ( inne daktyle moczyć nieco dłużej ). 🔘 CIASTO ORZECHOWO - DAKTYLOWE : namoczone daktyle i figi razem z mlekiem w którym sie moczyły, tahini i ekstrakt waniliiwy zmiksować blenderem ręcznym, aż do uzyskania kremowej konsystencji ( puree daktylowe ). Następnie puree z daktyli i fig włożyć do dużej miski, dodać starte jabłko, zmielone i pokrojone orzechy laskowe, mąkę owsianą, cynamon, proszek do pieczenia, sól i dokładnie z soba wymieszać. 🔘 Przygotowane ciasto orzechowo - daktylowe wylać równomiernie do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 35 - 40 minut w 180°C / Górne - Dolne żródło ciepła /, aż wykałaczka włożona do ciasta będzie czysta. Następnie odstawić do całkowitego ostygnięcia na kratce. Później wierzch ciasta polać czekoladą i pokroić na kawałki.
Soczyste ciasto daktylowo - orzechowe
Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 35 - 40 minut w 180°C / Górne - Dolne żródło ciepła /.
Soczyste ciasto daktylowo - orzechowe
Wyłożone w formie ciasto orzechowo - daktylowe posypać posiekanymi orzechami laskowymi.
Soczyste ciasto daktylowo - orzechowe
Daktyle, figi, tahini i ekstrak waniliiowy zmiksować blenderem ręcznym na puree - następnie puree wymieszać z resztą składników na ciasto.
Soczyste ciasto daktylowo - orzechowe
Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, daktyle wydrylować i moczyć w gorącym mleku przez około 10 minut.