Sposób przygotowania:
Soczyste ciasto daktylowo - orzechowe
🔘 Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach i daktyle wydrylować. Na średnim ogniu podgrzać mleko roślinne, aż zacznie wrzeć, następnie gorącym mlekiem zalać daktyle i figi i odstawić na 10 minut ( inne daktyle moczyć nieco dłużej ). 🔘 CIASTO ORZECHOWO - DAKTYLOWE : namoczone daktyle i figi razem z mlekiem w którym sie moczyły, tahini i ekstrakt waniliiwy zmiksować blenderem ręcznym, aż do uzyskania kremowej konsystencji ( puree daktylowe ). Następnie puree z daktyli i fig włożyć do dużej miski, dodać starte jabłko, zmielone i pokrojone orzechy laskowe, mąkę owsianą, cynamon, proszek do pieczenia, sól i dokładnie z soba wymieszać. 🔘 Przygotowane ciasto orzechowo - daktylowe wylać równomiernie do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 35 - 40 minut w 180°C / Górne - Dolne żródło ciepła /, aż wykałaczka włożona do ciasta będzie czysta. Następnie odstawić do całkowitego ostygnięcia na kratce. Później wierzch ciasta polać czekoladą i pokroić na kawałki.



