Makłowicz

Makłowicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Kaczka ze śliwowicą

         
ocena: 3/5 głosów: 2

Odciąć ostrym nożem szyje i kuper kaczki. Ptaka starannie wymyć pod bieżącą wodą,

Kaczka ze śliwowicą

Składniki:

Kaczka ze śliwowicą

 

  • kaczka (około 2 kg)

 

  • 50 ml śliwowicy

 

  • 5 dag rodzynek

 

  • 5 dag migdałów obranych z łupin i pokrojonych w słupki

 

  • 10 suszonych śliwek pokrojonych w paseczki

 

  • 4 kwaskowe jabłka pokrojone na ćwiartki

 

  • 10 moreli pokrojonych na połówki lub 1 mała puszka moreli

 

  • 2 duże twarde gruszki pokrojone na ósemki

 

 

  • 5 dużych zmiażdżonych ząbków czosnku

 

 

  • 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru

 

 

  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

 

  • szklanka wywaru z kurczaka

 

  • łyżka płynnego miodu

 

 

  • 2 łyżeczki suszonego majeranku

 

  • łyżka soku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Kaczka ze śliwowicą
Odciąć ostrym nożem szyje i kuper kaczki. Ptaka starannie wymyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżony czosnek wymieszać z solą, pieprzem (zostawić szczyptę do farszu) i gałką muszkatołową. Natrzeć tak przygotowaną pastą ptaka wewnątrz i z zewnątrz. Odstawić w chłodne, przewiewne miejsce na 30 minut. Umyte i nie obrane gruszki oraz jabłka (pokrojone) posypać goździkami, a następnie skropić sokiem z cytryny. Bakalie wymieszać ze śliwowica, imbirem i szczypta pieprzu. Dodać do nich połówki moreli i odstawić na bok. Rozgrzać piekarnik do 175° C. Utrzeć miód z suszonym majerankiem i stopionym masłem. Do farszu bakaliowo-morelowego dodać kilka cząstek jabłek i gruszek. Nadziać kaczkę, a skórkę posmarować miodowa zaprawa. Ułożyć kaczkę w brytfance grzbietem do dołu, podlać 1/2 szklanki wywaru z kurczaka, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec około 1 godziny, podlewając co 15 minut sosem z dnia brytfanny. Wyjąć brytfannę z piekarnika, przewrócić kaczkę grzbietem na wierzch, a dookoła ułożyć gruszki i jabłka. Piec (albo podgrzewać) jeszcze przez 30 minut, polewając kilkakrotnie kaczkę sosem. Podawać kaczkę z sałatką z czerwonej kapusty, jabłek i rodzynek 9polana sosem winegret) i francuskimi kluskami. Można również zblanszować małe ziemniaki (około 5 minut gotowania w lekko osolonej wodzie) i z jednej trony brytfanki ułożyć jabłka i gruszki, a z drugiej ziemniaki. Pięknie się przyrumienia i wchłoną korzenne aromaty sosu.

Stefan Wisz