www.chochla.com

www.chochla.com

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Śliwowica

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wódka ma barwę złocistą, aromat i smak czysty śliwkowy z lekkim akcentem migdałowym. Pije się ją w temp. 4 - 6°C.

Śliwowica

Składniki:

Śliwowica

 

  • 300 g śliwek suszonych bez pestek (w dobrym gatunku),
  • 8 pestek śliwkowych lub 3 - 5 kropli esencji migdałowej (ostrożnie!),
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 2 l wódki czystej 45%

Sposób przygotowania:

Śliwowica
Rozdrobnione śliwki umieścić w gąsiorku, zalać wódką, dodać pestki utłuczone w moździerzu lub esencję migdałową oraz dosypać cukier wanilinowy, zamieszać i odstawić do ciepła na 3 - 5 dni. Po tym czasie wódkę zlać, przecedzić przez bibułę filtracyjną lub gęste płótno i rozlać do butelek, im dłużej jednak będzie stała w butelce, tym będzie lepsza. Wódka ma barwę złocistą, aromat i smak czysty śliwkowy z lekkim akcentem migdałowym. Zawartość cukru naturalna ok. 8%. Pije się ją o 4 - 6°C.

Tagi:

śliwki beza bezy