Sposób przygotowania:
Słodka nelewka wiśniowa
Dojrzałe, aromatyczne, czarne wiśnie przebieramy odrzucając ogonki oraz niedojrzałe lub uszkodzone owoce. Płuczemy je kilkukrotnie zimną wodą na cedzaku, następnie je drylujemy (usuwamy pestki). Zostawiamy ok 1/5 pestek, nie rozdrabniamy ich i wrzucamy razem z wiśniami do gąsiorka. Wiśnie zasypujemy kilogramem cukru kryształu i nie mieszając korkujemy gąsiorek. Zostawiamy go na tak długo aż cały cukier znajdujący się na wiśniach rozpuści się. Dopiero wówczas zawartość gąsiorka dokładnie mieszamy, a syrop wiśniowy zlewamy przez cedzak do dwulitrowego garnka (syrop powinien zajmować nie więcej niż połowę jego objętości). Syrop ogrzewamy do wrzenia na wolnym ogniu, aż piana opadnie (resztę piany zbieramy łyżką-szumówką). Po ostudzeniu otrzymany syrop wiśniowy przelewamy do butelek. Pozostałe w gąsiorku wiśnie zalać 0,8l spirytusu 60% (uzyskamy go mieszając 0,5l spirytusu 95% z 320ml wody), dobrze mieszamy, korkujemy i pozostawiamy na 5-6 tygodni. Po tym czasie nalewkę należy przefiltrować i rozlać do butelek. Otrzymamy ok litra słodkiej nalewki o mocy ok 30%. Smacznego!
msewka
-Natka-
Po odlaniu ok litra soku do garnka (te gotujemy i otrzymujemy sok) zostają nam wiśnie i ok 0,3l soku na nalewkę.