Sposób przygotowania:
Smażone banany
Do tego przepisu wybieramy bardzo dojrzałe banany. Zresztą w ogóle banany najlepiej kupować takie, które wyglądają na lekko przejrzałe. Podczas procesu dojrzewania zmienia się bowiem skład chwmiczny miąższu i takie przejrzałe banany są dużo łatwiejsze do strawienia ponieważ zawierają cukry proste. Banany dokładnie myjemy i obcinamy końcówki. Kroimy je równo wzdłuż na pół. W zależności od wielkości talerzyka i patelni każdą półówkę możemy jeszcze przekroić wszerz uzyskując w ten sposób ćwiartki banana. Na patelni roztapiamy pół łyżki masła. Dodajemy jedną łyżeczkę miodu i mieszamy na wolnym ogniu, aż masło i miód się rozpuszczą. Następnie wkładamy w to banany skórką do góry, a miąższem do patelni. Smażymy na bardzo wolnym ogniu, aż banany zrobią się miękkie, a miąższ pokryje się od spodu karmelem. Podajemy na talerzykach gorące banany skórką do dołu.