pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Smerfowe babeczki jogurtowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

W smaku nie bardzo słodkie, ale z wyglądu już tak... Bardzo proste babeczki na bazie jogurtu

Smerfowe babeczki jogurtowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smerfowe babeczki jogurtowe

 

 

 

  • Polewa;
  • 1/2 opakowania naturalnego seka homogenizowanego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • barwnik spożywczy
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Smerfowe babeczki jogurtowe
Jajko utrzeć z cukrem na gładką masę. Wlać powoli olej, następnie dodać jogurt. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, ale mi się nie chciało czekać aż się ogrzeją. Teraz dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy na gładką masę. Wsypujemy orzechy - mieszamy. Banana obieramy i kroimy na półplasterki - dodajemy do masy i mieszamy. Piekarni nagrzewamy do temperatury 170st. ciasto Przekładamy do wysmarowanych olejem foremek lub papilotek. Pieczemy ok 20 minut. Studzimy na kratce. Kiedy babeczki wystygną smarujemy je niebieska polewą - cukier puder mieszamy z serkiem i odrobiną barwnika spożywczego. Posypujemy wiórkami - moja córcia się pospieszyła i wsypała kokos do masy dlatego czapeczki są niebieskie - nie chciałam przesładzać ciastek.
Smerfowe babeczki jogurtowe
Wyrabiamy jajka z cukrem pusrem olejem i jogurtem
Smerfowe babeczki jogurtowe
Dodajemy orzechy pokrojonego banana i ew wiorki kokosowe
Smerfowe babeczki jogurtowe
Nakładamy ciasto do wysmarowanych tłuszczem foremek
Smerfowe babeczki jogurtowe
Upieczone babeczki najlepiej studzić na kratce

Tagi:

jajko jajka