Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Smietankowe bezglutenowe gofry kokosowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, delikatne, śmietankowo - kokosowe gofry na mace bezglutenowej. Doskonale z bitą śmietaną jako pyszny deser dla całej rodziny.

Smietankowe bezglutenowe gofry kokosowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Smietankowe bezglutenowe gofry kokosowe

 

  • 1 szklanka mąki bezglutenowej

 

  • 1 szklanka mąki kokosowej

 

 

  • 4 łyżki cukru

 

 

 

  • 50 ml oleju kokosowego

 

  • kilka kropel olejku śmietankowego

 

  • plaska łyżeczka proszku do pieczenia ( bez glutenu)

Sposób przygotowania:

Smietankowe bezglutenowe gofry kokosowe
Olej kokosowy podgrzać w rondelku na małym ogniu by się roztopił. Jajka ubić z cukrem i szczypta soli na pulchną, bardzo gęstą pianę.

Do ubitych jajek dodawać stopniowo mąkę kokosową oraz mąkę bezglutenową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Do masy kokosowo jajecznej dodać olej, mleko, olejek śmietankowy, Najpierw wymieszać łyżką a potem jeszcze zmiksować wszystko razem mikserem.

Gdyby ciasta wciąż było zbyt geste dolać więcej mleka. Maka kokosowa wchłania dużą ilość płynu.

Ciasto wlewać na rozgrzaną gofrownicę i piec kilka minut by się zrumieniły i dobrze wypiekły.

Gofry są przepyszne z bitą śmietaną :)  
Smietankowe bezglutenowe gofry kokosowe
W rondelku roztopić olej kokosowy i przestudzić
Smietankowe bezglutenowe gofry kokosowe
Ubite jajka połączyć z maka kokosowa oraz bezglutenowa
Smietankowe bezglutenowe gofry kokosowe
Dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać
Smietankowe bezglutenowe gofry kokosowe
Ciasto piec w dobrze nagrzanej gofrownicy
Smietankowe bezglutenowe gofry kokosowe
Gofry najpyszniejsze z bita śmietaną