Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Gofry z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne, chrupiące gofry z mleczkiem kokosowym podane z tartymi, karmelizowanymi jabłkami. Nie można im się oprzeć:)

Gofry z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry z jabłkami

 

  • 2 cytryny
  • 4 duże jabłka
  • 4 małe jajka
  • 11 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2/3 jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Gofry z jabłkami
Z cytryn wycisnąć sok. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, polać sokiem z cytryny. Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać 8 łyżek cukru. Podgrzewać, aż zacznie się topić i zmieniać kolor na złoty. Do karmelu wrzucić jabłka. Podgrzewać tak długo, aż karmel się rozpuści, a prawie cały płyn odparuje. Jabłka przestudzić. Jajka wbić do miski. Dodać do nich cukier waniliowy i resztę cukru. Lekko ubić. Dodać olej, mleczko kokosowe, jogurt, sól, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wylać porcję ciasta. Zamknąć górną pokrywę. Piec kilka minut, aż gofry uzyskają złoty kolor. Upieczone gofry podawać z karmelizowanymi jabłkami.
Gofry z jabłkami
Tarte jabłka polane sokiem z cytryny wrzucone do karmelu.
Gofry z jabłkami
Jajka lekko ubite z cukrem i cukrem waniliowym.
Gofry z jabłkami
Pozostałe składniki dodane do lekko ubitych jajek z cukrem.
Gofry z jabłkami
Porcja ciasta wylana na rozgrzaną płytę gofrownicy.