Sposób przygotowania:
Gofry z jabłkami
Z cytryn wycisnąć sok. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, polać sokiem z cytryny. Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać 8 łyżek cukru. Podgrzewać, aż zacznie się topić i zmieniać kolor na złoty. Do karmelu wrzucić jabłka. Podgrzewać tak długo, aż karmel się rozpuści, a prawie cały płyn odparuje. Jabłka przestudzić. Jajka wbić do miski. Dodać do nich cukier waniliowy i resztę cukru. Lekko ubić. Dodać olej, mleczko kokosowe, jogurt, sól, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wylać porcję ciasta. Zamknąć górną pokrywę. Piec kilka minut, aż gofry uzyskają złoty kolor. Upieczone gofry podawać z karmelizowanymi jabłkami.
Alex_M