Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Soczek Kubuś

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli cokolwiek mogę powiedzieć to ten sok jest przepyszny i zdrowy! Polecam wykorzystać swoje warzywa i owoce z ogrodu i zrobić na zimę zapas tego napoju bez chemii, sztucznych barwników i konserwantów.

Soczek Kubuś Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Soczek Kubuś

 

  • 1,5 kg obranej (bez pestek i miąższu) dyni
  • 1,5 kg obranych jabłek ( bez pestek i gniazd nasiennych)
  • 1 kg obranej marchwi
  • sok wyciśnięty z 2 wyparzonych pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 2 wyparzonych cytryn
  • 1 kg cukru
  • woda

Sposób przygotowania:

Soczek Kubuś
Obraną marchew kroimy w małe kawałeczki, zalewamy wodą i rozgotowujemy do miękkości. Studzimy- miksujemy za pomocą blendera na gładko.

Obrane jabłka kroimy w plastry, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

Studzimy- miksujemy za pomocą blendera na gładko.

Dynię kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

Studzimy- miksujemy za pomocą blendera na gładko.

Wszystkie zblendowane owoce przekładamy razem do dużego garnka. Uzupełniamy wodą tak aby powstało razem w garnku 10 l napoju.

Gotujemy na małym ogniu. Wsypujemy 1 kg cukru oraz dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy. Gotujemy razem chwilę. Po zagotowaniu wszystkich składników przelewamy gorący napój do wyparzonych wcześniej buteleczek na sok. Zakręcamy nakrętkami. Pasteryzujemy 10 min.
Soczek Kubuś
Pyszny i zdrowy sok z dyni, marchwi, jabłka, cytryny i pomarańczy